dissabte, 3 de gener del 2015

Sobre Eticom Som Connexió

Ahir es va embolicar la troca en un tres i no res per una desafortunada actualització a Facebook de Som Connexió.

Jo sóc l’Andreu i he estat vinculat des de l’inici a Eticom Som Connexió i ahir em va doldre molt veure com l’actual ambient polític de trinxera i tertúlia desinformada tirava per terra un projecte en el que diverses persones hi hem posat hores i il·lusió.

Jo voto la CUP i crec que el meu darrer vot és un dels més amortitzats dels que mai he fet. És més, si pogués, votaria la CUP dues vegades. Jo sóc d’aquesta minoria de catalans que tenim tots els avantpassats catalans, que a casa meva i al meu entorn només es parla català, Jo sóc dels que vam aprendre castellà a l’escola i a la TV.

Vaig començar a militar ara deu fer uns 15 anys a Maulets i l’Alternativa Estel i després ho vaig deixar. Vaig decidir passar de la resistència a la dissidència, a dedicar el meu temps a construir el món en el que voldria viure. Perquè les coses passin, el millor és fer que passin. Per això fa uns anys que m’estic apropant a l’economia social. Per això, dedicar el meu temps a Eticom Som Connexió tenia tot el sentit per mi. Amb aquest vagatge, espero no ser sospitós de ser membre de Podemos, ni Guanyem ni ICV. Mai he votat ni votaria a cap d’aquests partits.

Eticom Som Connexió és una d’aquestes coses que havia de passar; jo volia que passes i per això em vaig arromangar i vaig pujar al tren.

Eticom Som Connexió neix de la unió de dos projectes que buscaven el mateix: una cooperativa de consum sense ànim de lucre en el sector de les telecomunicacions. Com Som Energia, però de telecos. Jo vinc de la part Som Connexió. Els dos projectes es van conèixer a la FESC de 2013, octubre. I arrel d’aquí vam començar a treballar per unir les dues iniciatives.

Jo portava les xarxes socials i formava part del grup impulsor fins aquest estiu, ja que per motius laborals he hagut de retirar-me i ara només col·laboro quan m’ho demanen. Per això escric aquest text a títol personal i no pas com a membre del grup d’impuls.

Anem a per parts i concretant el què va passar ahir:

  • -        Eticom Som Connexió és una cooperativa de consum sense ànim de lucre. No hi ha beneficis a repartir, només a reinvertir (si hi hagués beneficis) i això està regulat per llei. 
  •  -        Quan vaig veure el post a Facebook em va grinyolar i vaig pensar que era una fotuda de pota.
  •  -        Diuen que el color corporatiu, molt similar al de Podemos, indica l’evident vincle. Jo, com a responsable de la comissió de comuncació en el seu moment, vaig estar vinculat al procés de creació del logo. Li vam demanar a un voluntari, que era dissenyador, el disseny del nou logo. Al ser una tasca voluntària, la condició era que hauria d’estar content amb el disseny i la imatge corporativa. El logo i colors que veieu avui, va ser la proposta que ens va fer. Això va passar a desembre de 2013. No hi ha cap explicació simbòlica del color, simplement ens va agradar. No era un encàrrec professional i, per tant, el criteri del dissenyador ens va semblar el millor. Ens va semblar un color modern per una empresa de telecos. La nostra principal preocupació era la seva similitud amb ONO, mai vam pensar que es pogués associar a un partit polític, que dit sigui de passada, era molt incipient en aquell moment.
  •  -        Es diu que la proximitat temporal de la constitució de Podemos i Eticom (gener i març 2014) indica el seu vincle. Aquesta afirmació implica una manca total de coneixement sobre com són els processos d’emprenedoria i, sobretot, d’emprenedoria col·lectiva. L’assemblea constituent va ser al març de 2014 i implica la culminació d’un procés iniciat a l’octubre de 2013 (si estirem del fil, podem arribar a principis d’estiu de 2013). Tant si es fa una cooperativa com una empresa mercantil, la seva constitució és el darrer pas d’un procés. Només havent-ne format part es pot entendre com costa arribar a una assemblea constituent d’una entitat com aquesta.
  •  -        Vincles amb Joan Subirats. En Joan forma part del Consell Rector de l’entitat, però no així la Gemma Galdón ni l’Ada Colau. La proposta d’incorporar al Joan Subirats va ser meva quan Guanyem ni existia. Jo he treballat entre 2009 i 2013 a l’IGOP, institut de recerca de la UAB on en Joan Subirats n’era el director. D’això el conec. Quan vam pensar qui havia de formar part del Consell Rector, vam decidir constituir-ne un d’ampli i representatiu. Amb un caràcter més simbòlic i estratègic que tècnic. Per això vam convidar a un catedràtic que porta anys estudiant i vinculat a l’economia social i del bé comú. També tenim al gerent de la major cooperativa de Catalunya, tenim representació de la principal cooperativa de finances ètiques de Catalunya i l’estat, tenim representants de l’economia social catalana,.... Qui no voldria tenir al seu costat i aliats als pesos pesants del sector on et mous i on vols fer activitat?
  •  -        Vincles amb GATS. GATS és una entitat del Prat que porta anys impulsant projectes socials de creació d’ocupació al municipi. Eicom era el projecte que estaven impulsant des de GATS. A l’unir els dos projectes, GATS ens va acollir al seu local. Els de Som Connexió no teníem cap local, ni recursos, només il·lusió i empenta. Per això vam decidir emplaçar el projecte a la seu de GATS, perquè ens han brindat un espai, ordinadors, impresores, sala de reunions, telèfon... La idea és fer-se grans i tenir un local propi. De moment, estem a casa de GATS.
  •  -        GATS va convidar a un sopar a l’Ada Colau. I també a l’Oriol Junqueras, la Dolors Camats, el David Fernàndez,... Bona notícia que existeixin espais de debat polític tranquil, a la platja, tot sopant i fent una copa.
  •  -        La comunicació d’Eticom Som Connexió és bilingüe en català i castellà perquè hi ha socis d’arreu. La primera llengua és sempre el català, tant a les xarxes socials, com als mailings com a la web. El compromís adquirit a l’assemblea és el de tenir comunicació en català, castellà, euskera i gallec. Els estatuts i reglament, estan en aquestes 4 llengües. Si no es va més ràpid, és per una qüestió de recursos. Tant de bo en el futur haguem de fer-la en francès, anglès, italià, portuguès,...
  •  -        Les persones que formen part del grup impulsor i del Consell Rector tenen idees polítiques diverses, però no així una organització. A l’ANC hi ha una sectorial d’economia solidaria impulsada per persones que avui estan al consell rector d’Eticom. Per tant, també hi ha independentistes i ningú s'ha queixat mai.
  •  -        Seria ingenu pensar que les persones que aposten per una economia social no tinguin una mentalitat d’esquerres. La majoria són gent activa que milita en altres àmbits d’acció. Per això, en aquests àmbits s’hi troben persones d’esquerres, actives i participatives. El problema aquí no és ser d’esquerres o no, sinó ser o no independentista. La possibilitat de la independència de Catalunya ha sorgit en més d’una reunió a Eticom, per tant es planteja com a possibilitat i com una realitat a la que caldria adaptar-s’hi, mai oposar-s’hi.
  •  -        A dia d’avui, ningú ha cobrat ni un euro del projecte Eticom. Està arrencant i no dóna per pagar ni mig sou. El projecte se sustenta en plans ocupacionals i en la dedicació desinteressada de persones que avui estan a l’atur. La idea, evidentment, és generar llocs de treball per aquestes persones que fa més d’un any que piquen pedra, no per l’Ada ni el Pablo.

  

I ara algunes preguntes:

  • -        Quin interès pot tenir Podemos o Guanyem a controlar una cooperativa de consum sense ànim de lucre, que vol estendre fibra de propietat comuna i en la qual ningú cobra ni cinc, de moment?
  • -        Per què es qüestiona a Joan Subirats pels seus vincles amb Guanyem i no a altres acadèmics significats políticament des de fa més temps? Salvador Cardús, Germà Bel, Francesc Xavier Mena, Sala i Martín, Antoni Castells,...
  • -        Per què ningú ha dit res quan Isona Pasola va vulnerar la LOPD –o hi va estar a la vora- enviant spam als mecenes de l’Endemà per fer propaganda de Parlem? A més, mostrant un desconeixement interessat el sector de les telecomunicacions. En Ramón Tremosa va presentar un llibre d'Albert Castellón, assessor de Parlem i ningú es queixa dels vincles de Parlem amb CiU. Sera estúpid fer-ho, no?
  • Els militants de partirs no poden donar suport a iniciatives civils sense que això signifiqui identificar la iniciativa amb el partit?

Els documents de constitució, els estatuts, el reglament, l'streaming de l'assemblea constituent,... tot és material públic i consultable.  

Espero haver pogut aclarir algun dubte al respecte de les interpretacions conspiranòiques d’ahir sobre el vincle inexistent entre Eticom i determinades plataformes polítiques. Val a dir, que veien com es tracta el debat polític a Catalunya, no espero solucionar res, perquè en aquesta cacera del bruixes, Eticom és una eina molt útil per desprestigiar Podemos i Guanyem. No us adoneu, però, que fent-ho així esteu tirant per terra el treball voluntari de molta gent que només volen un sector de les telecos més poper, humà i respectuós.

Qui guanya en la dialèctica no és qui te raó, sinó qui aconsegueix imposar el seu relat. En aquest aspecte, tenim les de perdre. 


No tot s’hi val. Si volem que les coses passin, hem de fer que passin. Si volem viure en un món millor, hem de comportar-nos com si ja hi fóssim, o almenys, no alimentar la bèstia. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada